Maritieme trainingen zijn van levensbelang

Werkgevers zijn altijd verplicht om hun medewerkers een veilige werkomgeving aan te bieden, maar in de offshore industrie zijn maritieme trainingen vaak van levensbelang. Want calamiteiten op een schip gebeuren vaak op volle zee en dan staat de bemanning er alleen voor. Soms duurt het uren of zelfs dagen voordat de professionele hulpdiensten aanwezig kunnen zijn. De maritieme trainingen van G4S zijn daarop toegesneden. De cursisten krijgen intensieve opleidingen om uitgebreide medische zorg te verlenen en om branden te blussen. Om de kennis van de hulpverleners op peil te houden zijn er van alle maritieme trainingen ook opfriscursussen beschikbaar.

Cursisten van maritieme trainingen zijn op zichzelf aangewezen

Het is niet zo vreemd dat de maritieme trainingen een stuk intensiever zijn dan de trainingen voor gewone bedrijven. Op zee is het meestal niet mogelijk om binnen korte tijd professionele hulpverlening ter plekke te hebben. Als een bemanningslid zwaar gewond raakt of ernstig ziek wordt, moeten de hulpverleners in staat zijn zo’n slachtoffer een aantal dagen in leven te houden. Ook de impact van een brand is op een schip veel groter dan bij een bedrijf op de wal. Want als het niet lukt om die brand tijdig te doven is de kans aanwezig dat het schip vergaat.

Speciale opleidingsfaciliteiten voor maritieme trainingen

Voor oefeningen met brandbestrijding in de scheepvaart heeft G4S in Heerenveen een echt schip ter beschikking. Dat is een 60 meter lange coaster, die jaren dienst heeft gedaan als vrachtschip. Het is nog volledig ingericht als toen het nog in gebruik was. In het ruim staat een aantal zeecontainers. Ten behoeve van de trainingen is het schip uitgerust met alle hulpmiddelen die nodig zijn om goed te kunnen oefenen met scheepsbrandbestrijding, zoals rooksimulatoren en blusbakken. Daardoor kan op een levensechte manier worden geoefend in het blussen van een scheepsbrand.